Tapahtumassa noudatetaan Suomen lakia sekä muutamia yleisiä käyttäytymissääntöjä.

Järjestyssääntöjä noudattamalla voimme luoda kaikille osallistujille turvallisen ja onnistuneen tapahtuman. Turvallisuutta ja järjestystä tapahtumassa valvovat poliisin hyväksymät järjestyksenvalvojat, ja heidän sekä tapahtuman järjestäjien antamia ohjeita tulee tapahtumassa noudattaa.

Tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia tapahtumasta. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä lähimpään järjestyksenvalvojaan tai infoon.

Akiconin järjestyssääntöihin on otettu mallia Traconin järjestyssäännöistä.

1. Noudata lakia ja järjestyssääntöjä

Tapahtumassa noudatetaan Suomen lakia.

2. Ota muut huomioon

 • Laita roskat roskiin, vie pullot ja tölkit niille osoitettuihin kierrätyspisteisiin. Älä tuki käytäviä ja portaita valokuvaamalla tai hengaamalla. Musiikin soittaminen omista laitteista tapahtuman sisätiloissa ei ole sallittua.
 • Emme hyväksy conissa minkäänlaista häirintää tai kiusaamista. Häiritsevät henkilöt poistetaan tapahtumasta.
 • Muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavien symbolien ja muiden merkintöjen kantaminen asun osana tai muulla tavoin esitteleminen ovat Akiconin arvojen vastaisia ja kiellettyjä ilman erillistä lupaa.
 • Puvustuksesta riippumatta muiden kävijöiden pelotteluun tai ahdistuksen aiheuttamiseen tähtäävä käytös on kiellettyä.
 • Lemmikkieläimiä ei valitettavasti voi tuoda tapahtuman sisätiloihin. Opas- ja avustajakoirat ovat luonnollisesti tervetulleita.

3. Asejäljitelmät on tarkistettava

Tapahtumassa ei käytetä lain tarkoittamia aseita tai asejäljitelmiä

 • Minkään toisen ihmisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tuominen tapahtumaan edes puvun osana on kielletty, esimerkiksi metalliset lyömäaseet (tylsätkin), pesäpallomailat, ketjut, jousipyssyt yms. 
 • Tämä ei koske puusta, pahvista, muovista, askarteluvaahdosta tms. valmistettuja proppeja. Myös puiset harjoittelumiekat (shinait, bokkenit jne) ja airsoft-aseet tyhjinä ovat sallittuja, jos pukuusi sellainen oleellisena osana kuuluu.
 • Materiaalista riippumatta kaikki teroitetut propit ovat kiellettyjä.
 • Minkään kättä pidemmän heiluttelu tapahtumassa ei ole sallittua.
 • Isokokoiset propit pitää jättää narikkaan sisätiloissa liikkuttaessa.
 • Kaikki asepropit tulee tarkistuttaa tapahtumaan saavuttaessa järjestyksenvalvojilla. Tästä tarkemmin alla.

Aseproppien tarkastus ja merkintä

Jokainen asustukseen kuuluva, asetta muistuttava esine ja asia tulee tarkastuttaa tapahtuman järjestyksenvalvojilla. Vaikka proppisi olisi juuri edellisenä viikonloppuna hyväksytty jossain toisessa tapahtumassa, se tulee tarkistuttaa alueelle tultaessa.

Aseet ja asejäljitelmät merkataan erityisellä sinettitarralla asetarkastuksen yhteydessä. Sinettitarraa ei voi irroittaa ja uudelleenkiinnittää, vaan sen tulee pysyä paikallaan asettamisesta lähtien. Käyttämämme tarra ei jätä kiinnitysjälkiä ja soveltuu käytettäväksi eri materiaalien kanssa.

4. Tapahtuma on täysin päihteetön

Tapahtuma-alueella alkoholin hallussapito on kielletty, eikä tapahtumaan ole tervetullut päihtyneenä. Järjestyksenvalvojat ohjaavat päihtyneet asiakkaat pois tapahtuma-alueelta ja ovat velvoitettuja tarvittaessa takavarikoimaan kielletyt aineet.

Pyydämme tupakoitsijoita käyttämään tapahtuma-alueen merkittyjä tupakointialueita.

5. Vaatetus ei saa olla liian paljastava tai häiritä muita

Tapahtumassa asu on vapaa, mutta pakollinen.

Asujen osalta on syytä huomioida, että suuret (et mahdu kulkemaan ovesta) asut eivät sovi sisätiloihin. Pyydämme, että suuriin asuihin pukeutuneet kävijät sijoittavat itsensä ohjelmatiloissa taakse, jotta muiden kävijöiden näkyvyys ei esty.

Muistathan, että tapahtuma on ikärajaton, ja tapahtumassa on kaikenikäisiä kävijöitä. Riittävän pukeutumisen nyrkkisääntönä voi pitää, että jos asussa voisi mennä kouluun tai työpaikalle nolostumatta, se on soveltuva myös tapahtumaan.